Beyin Sinir Ucu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Beyin Sinir Ucu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sinir Ucu İltihabı

Beyin sinir ucu iltihabı, tıp literatüründe nöropati olarak adlandırılır. Sinir ucu iltihaplanması, sinir hücrelerinin yani nöronların hasar görmesinden dolayı kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Nöronların hasar görmesi, vücutta deri döküntüsü, deri üzerinde kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler vücudun her bölgesinde görülebilir. Bazı durumlarda kızarıklık belirtisi olmadan sadece diğer belirtiler gözükebilir. Ellerde ve ayaklarda uyuşmalar, karıncalanma, yanma veya kramplar meydana geldiğinde sinir hücrelerinde oluşan hasarlar düşünülmelidir.

Vücut iki adet sinir sisteminden oluşmaktadır: Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilikten oluşur) ve periferik sinir sistemi (bu sinir sistemini vücuda, kaslara ve diğer tüm organlara bağlayan sinirlerden meydana gelir). Periferik sinir sistemi, beyinle kan damarlarının, organların, deri ve kasların arasındaki ilişkiyi sağlamaktadır.

Sinir Hücrelerinin İşleyişi ve İltihaplanma

Beyin tarafından gönderilen komutlar motor sinirleri ile iletilir. Beyne ulaşması gereken bilgiler ise duyum sinirleri ile beyne iletilmektedir. Periferik sinir ucu iltihabı, beyin sapından ve omurilikten çıkmaktadır. Dolayısıyla, vücuda yayılan duygu, vücutta oluşan kuvvet ve otonomik sinir hücrelerinde meydana gelen fonksiyonlarda veya yapısında oluşan bozukluklar olarak tanımlanmaktadır. Bu sinir hücreleri birlikte etkilendikleri gibi sadece belli bölgelerde de etkilenebilirler.

Sinir Ucu İltihaplarının Nedenleri

Sinir ucu iltihaplarının birçok farklı sebebi olabilir. En fazla etki eden rahatsızlık ise şeker hastalığıdır. Şeker dozunun düzgün bir şekilde ayarlanamaması sinir ucu iltihabı hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Görülen bu hastalık, vücutta cildi ve sinir sistemini etkilediği gibi, vücutta bulunan diğer organları da olumsuz yönde etkileyebilir. Şeker hastalığının dışında damar sertliğine neden olan böbrek yetersizliği veya yüksek tansiyon gibi hastalıklar da sinir ucu iltihabına neden olabilir. Sistematik hastalıklarda tedavi için kullanılan bazı ilaçlar da nöropati adı verilen bu hastalığın oluşumuna neden olabilir. Nöropatiler sonradan kazanılmış olabildikleri kadar, genetik kökenli bir yapıya da sahip olabilirler. Kalıtsal olan rahatsızlıklar, doğumdan önce yapılan tarama testleri ile çok rahat bir şekilde önceden belirlenebilmektedir.

Beyin Sinir Ucu İltihabına Neden Olan Etkenler

  • Sistematik veya metabolik bozukluklar,
  • Alkol bağımlılığı,
  • Tiroit tembelliği,
  • Vitamin eksiklikleri (B12 vitamini eksikliği),
  • Kanser,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Böbrek yetmezliği,
  • AIDS,
  • Difteri,
  • HIV enfeksiyonu,
  • Sifiliz,
  • Romatoid artrit,
  • Toksik maddelere maruz kalma,
  • Kurşun, cıva, arsenik gibi ağır metallere maruz kalma,
  • Yapıştırıcı soluma,
  • İlaçlar,
  • Kurşun zehirlenmesi,
  • Özellikle uçucu endüstriyel ajanlar,
  • Değişik sebepler

Beyin Sinir Ucu İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Beyin sinir ucu iltihabı ani olarak başlayabileceği gibi uzun yıllar süren bir ilerleme de gösterebilir. Hastalığın ilk belirtileri vücutta hissedilen uyuşukluk, güçsüzlük ve ağrılardır. Motor sinirlerde tahribat olduğunda kollarda veya bacaklarda güçsüzlükler görülmeye başlanır. Koşarken veya yürürken zorluk çekme, ağır hareket etme, çok erken yorulma ve kaslarda anlık kramplar görülebilir. Hastalıktan kolların etkilenmesi durumunda kapıları açamama, kavanoz kapağını çevirememe, saç taramada zorluk çekme ve paketleri taşıyamama yaygın olarak görülmektedir.

Duyu sinirleri eğer tahrip olursa vücutta uyuşma, yanma, acı ve ağrı görülebilir. İğne batması gibi tabir edilen ağrılar, derin batma hissi, deriyi sıkma hissi, elektrik şoku, vızıltı gibi ses duyumu hissi gibi belirtiler görülebilir. Hastalar özellikle geceleri bu belirtileri daha yoğun yaşamaktadırlar.

Ekstra Bilgiler

Beyin sinir ucu iltihabı, erken teşhis ve tedavi ile yönetilebilir. Tedavi sürecinde genellikle ağrı kesiciler, antikonvülzanlar ve antidepresanlar gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri de hastaların yaşam kalitesini artırabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz, sinir sağlığını korumada önemli rol oynamaktadır.

Unutulmamalıdır ki, herhangi bir belirti durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Erken müdahale, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir ve ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek komplikasyonları en aza indirebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Doğal İltihap Kurutucu

Doğal İltihap Kurutucu

Böbrek İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti İltihabı Bitkisel Çözüm

Diş Eti İltihabı Bitkisel Çözüm