Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı

Bebeklerde ve çocuklarda orta kulak iltihabı, sıkça rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Orta kulak iltihabı, bebeklerde geçici bir durum olabileceği gibi kalıtsal nedenlerle de ortaya çıkabilir. Genellikle bir soğuk algınlığının ardından gelişir. Burun arkasındaki yolun kapanması sonucu orta kulak hava almaz ve bu durum, bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu nedenle orta kulak iltihabı yaşanır. En sık kış aylarında görülür ve bu mevsimde soğuğa maruz kalan çocuklarda daha yaygındır.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?

  • Kulak ağrısı
  • Kulakta zonklama
  • Yüksek ateş
  • Bebeğin huzursuz ve rahatsız hissetmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İşitme kaybı
  • İştahsızlık
Bebekler, kulaklarında başlayan ağrıyı ağlayarak ve kulaklarını ovuşturarak belli etmeye çalışırlar. Tedavi edilmezse kulak zarı patlayabilir.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabının Nedenleri

Orta kulak iltihabına genellikle virüsler ve bakteriler yol açar. Bazen alerjik durumlar da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, gribal üst solunum yolu enfeksiyonları ve bu hastalığın uzun sürmesi de etkendir. Bebeklerin sırt üstü yatarken beslenmeleri de orta kulak iltihabına yol açabilir.

Orta kulak iltihabı, geçici veya kalıcı olabilir. Akut orta kulak iltihabı geçicidir, ancak bu durum üç ayı geçerse kronik hale gelebilir. Kronik orta kulak iltihabı yaşayan çocuklar, diğer çocuklara göre daha sık burun-boğaz enfeksiyonu geçirirler.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabından Korunma Yolları

Korunma yollarından en önemlisi, bebeğin doğduktan sonra en az altı ay boyunca anne sütü ile beslenmesidir. Orta kulak iltihabı geçiren bebeklerde tıbbi bakım ve iyi dinlenme oldukça önemlidir. Bu rahatsızlık sırasında bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmemeli ve içilen ortama bebek sokulmamalıdır.

Bebeğin kulağına su kaçmamasına dikkat edilmeli ve soğuk almaması sağlanmalıdır. Kışın soğuk havalarda bebeğin başı ve kulakları sıcak tutulmalıdır. Bebek soğuk algınlığına yakalanmışsa ve burun tıkanıklığı yaşıyorsa, burun açıcı spreyler kullanılabilir. Bu rahatsızlık sırasında bebeğe uygulanacak her türlü tıbbi tedavi ve ilaç alımı hekim onaylı ve hekim kontrolünde olmalıdır. Belirtiler fark edildiği anda bebeği bir hekime göstermek önemlidir. Orta kulak iltihabı geçiren çocuk veya bebek sesinize yanıt vermiyorsa işitme kaybı yaşanıyor olabilir. İşitme kaybı ya da bebeğin kulağında akıntı gibi durumlarda hekime göstermek en doğru harekettir. Bebeğin kulağındaki akıntı devam ederken bebeğin kulağının üzerine yatması engellenmeli ve ağrısını dindirmek için kulağına sıcak bir bez veya havlu konulmalıdır.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabının tedavisi genellikle 7-10 gün arasındadır. Bu rahatsızlık hekim gözetiminde kontrol edilmelidir. Bakteri ve virüslerin oluşumunu engellemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Hekim tarafından kullanımı uygun görülürse kulak damlası da verilir ve ağrıyı dindirmek için ağrı kesici ilaçlar önerilebilir. Sık sık orta kulak iltihabı geçiren bebeklere alerjik tedavi de uygulanabilir. Bu tedaviler sonuç vermezse, küçük bir operasyonla cerrahi müdahale yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doğal İltihap Kurutucu

Doğal İltihap Kurutucu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makatta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Makatta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Kanda İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Kanda İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta İltihap Belirtileri ve Tedavisi