Prostat İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Prostat İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Prostat İltihabı

Prostat iltihabı, kronik ve akut olmak üzere iki farklı türde ortaya çıkmaktadır. Vücutta idrar yolları gibi bölgelerde bulunan bakterilerin zamanla iltihaba dönüşerek prostatit adı verilen enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Prostat bezinde bulunan uzun sperm kanallarına başta E. coli olmak üzere çeşitli bakteri türlerinin yerleşmesiyle enfeksiyon oluşur.

Bu kanallarda oluşan enfeksiyona vücudun iltihap oluşturarak yanıt verdiğini görmek mümkündür. İdrar yolunda oluşan iltihabın prostat bezine yapışması sonucunda prostat iltihabı oluşabilir. Bu rahatsızlığın oluşması için mutlaka bakteri olması gerekmez; bazı durumlarda bakterisiz de prostatit görülebilir.

Prostatit ile ilgili olarak bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta, bu rahatsızlığın cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığıdır. Bulaşıcı olmayan bu rahatsızlık, ergenlik çağından sonraki her yaşta ortaya çıkabilir. Sinir hastalıklarına yol açabilen bu durum mutlaka tedavi edilmelidir.

Prostat İltihabı Neden Olur?

Prostat iltihabı, akut prostatit ve kronik prostatit olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Akut prostatit aniden gelişir ve şiddetli seyreder. Kronik prostatit ise daha sinsi bir seyir izler ve daha az şiddetlidir.

Prostat bezinin iltihaplanmasına büyük oranda bakteriler sebep olurken, birçok mikrobun da bu oluşumda etken rol oynayabileceği bilinmektedir. Hatta idrar yolunda gerçekleştirilen bazı tıbbi müdahaleler sonrasında da prostatit gelişebilir. Başka rahatsızlıklara bağlı olarak özellikle kalın bağırsakta oluşan iltihaplar, makat bölgesindeki yaralar ve bademcik iltihapları da kan dolaşımı yoluyla bu rahatsızlığa sebep olabilir.

Prostat İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Akut ve kronik prostatitte farklı belirtiler gözlemlenebilir:
  • Hastada aşırı şiddetli ağrılar vardır.
  • Hasta idrarını yaparken yanma hisseder.
  • Hasta idrarını tam yapamama sorunu yaşar.
  • Hastanın vücudunda fazla mikrop birikimi bulunur.
  • Hastanın ateşi yüksektir.
  • Hastada sıklıkla titreme görülür.
Kronik prostatitte ise:
  • Sık sık idrara çıkma isteği görülür.
  • Ağrılar daha azdır.
  • İdrarda yanma görülür.
  • İdrar yaparken zorlanma vardır.
  • Cinsel isteksizlik söz konusudur.
  • Cinsel ilişkide boşalma sırasında ağrı vardır.
  • Bağırsaklarda gerilme hissi vardır.
  • Makat bölgesinde ve testislerde ağrı bulunur.

Prostat İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik prostatitin tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılır ve tedavi süresi ortalama 5 hafta sürer. Eğer hastalık tedavi olmaz ya da tekrar ederse, tedavi süresi uzatılabilir. Ayrıca oluşan şişlik için ilaçlar verilir ve daha sonra idrarın rahat yapılmasını sağlamak için gerekli ilaç tedavisi uygulanır. Nadiren de olsa cerrahi müdahale gerekebilir. Antibiyotiklerin bölgeye etki etmesi uzun zaman alabilir.

Akut prostatit tedavisinde ise çok yoğun bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Ölümcül olabileceğinden dolayı yoğun bakım gerektirebilir. Tedavi ile büyük aşamalar kaydedilmesi ve hastalığın kontrol altına alınması mümkündür.

Prostat İltihabı Hastalarının Bilmesi Gerekenler
  • Cinsel ilişkiden vazgeçmek ya da cinsel ilişkiye ara vermek zorunda değilsiniz.
  • Hayatınızı daha önceki gibi sürdürebilirsiniz.
  • Prostatit, prostat kanseri olmanıza neden olmaz.
  • Doğru tanı büyük bir öneme sahiptir.
  • Belirtiler geçti diye ilaçları bırakmak doğru değildir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlma

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Prostat iltihabı yaşayan biri olarak, neden bazı durumlarda bakterisiz de prostatit görülebiliyor? Bu rahatsızlığın cinsel yolla bulaşmadığını belirtmişsiniz, peki tedavi süresince cinsel yaşamıma devam edebilir miyim? Ayrıca, prostat iltihabının tedavisi neden bazen cerrahi müdahale gerektiriyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlma,

Prostat iltihabı, yani prostatit, bakterisiz olarak da görülebilir ve bu durum genellikle kronik pelvik ağrı sendromu olarak adlandırılır. Bu tür prostatit, enfeksiyona bağlı olmadan, bazen stresi, kas gerilimlerini veya diğer bilinmeyen faktörleri içerebilir.

Cinsel yaşama gelince, prostatit tedavisi sırasında cinsel faaliyet genellikle tamamen yasaklanmaz, ancak belirli önerilere uyulması gerekebilir. Doktorunuzla bu konuyu görüşerek, sizin için en uygun olan cinsel yaşam planını belirlemek önemlidir. Bazen, ağrı veya rahatsızlık nedeniyle cinsel aktiviteden kaçınmak gerekebilir.

Prostat iltihabı tedavisi bazen cerrahi müdahale gerektirebilir, çünkü bazı durumlarda antibiyotikler ve diğer ilaçlarla tedavi yetersiz kalabilir. Özellikle tekrarlayan veya kronik vakalarda, prostatta yapısal bir sorun olabilir ve bu sorun cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi gerekebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İltihap Çeşitleri Nelerdir?

İltihap Çeşitleri Nelerdir?

Lenf İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Lenf İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tırnağında İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tırnağında İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Makatta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Makatta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kuyruk Sokumunda İltihap

Kuyruk Sokumunda İltihap

Güncel

Spermde İltihap Belirtileri ve Tedavisi

Spermde İltihap Belirtileri ve Tedavisi