Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi İltihabı

Safra kesesi iltihabı, tıp dilinde "kolesistit" olarak bilinmekte olup, safra kesesi kanalının tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, akut ve kronik olmak üzere iki farklı türde kendini gösterebilir. İlerleyen durumlarda safra kesesi büzülerek işlevini kaybedebilir ve kesede hacim artışına yol açarak efor kaybına neden olabilir.

Bu rahatsızlıkta, hastaların karın bölgesinde yemeklerden sonra gaz ve gerginlik gibi olumsuz belirtiler görülebilir. Safra kesesinin zamanla şişmesi ve gerilmesi sonucu ödem ve dolaşım bozuklukları meydana gelebilir. Bu durum, safra kesesinde çürümelere ve hatta delinmelere yol açabilir.

Safra Kesesi İltihabının Nedenleri

Safra kesesi iltihabının oluşmasına neden olan tıkanıklıklar, safra kesesi içinde çamur oluşumuna ve taş birikmesine neden olabilir. Bu etkenler, safra kesesinin normal işleyişini bozarak boşaltım yapamamasına ve kanalın ağzında birikmelerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu durumlar, hastalarda sırt, sağ kürek ve göğüs bölgesine doğru yayılan ağrılara yol açabilir. Kronik kolesistit hastalarında bu tür belirtiler daha sık görülmekte ve genellikle 40 yaş ve üzeri, fazla kilolu kadınlarda daha yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.

Akut Safra Kesesi İltihabı

Akut safra kesesi iltihabı, genellikle safra taşları sebebiyle ortaya çıkar. Tıp dilinde "akut kolesistit" olarak adlandırılan bu durum, aniden başlayan ve hızla şiddetlenen sırt ve omuz bölgesinde ağrılara neden olabilir. Ateş, kusma ve bulantı da bu duruma eşlik edebilir. Hem akut hem de kronik iltihaplanma durumlarında, zaman kaybetmeden doktora başvurmak büyük önem taşır.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Safra kesesinde meydana gelen iltihabın en belirgin özelliği, kişide ciddi karın ağrısı yaşanmasıdır. Özellikle karın sağ tarafında meydana gelen bu ağrı, diğer belirtilere yol açabilir.
  • Karın ağrısıyla birlikte kişide ciddi sıcaklık artışı başlar. Yüksek ateş de bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır.
  • Karın ağrısından sonra ağrıların ön tarafta göğüste ve arka tarafta sırt bölgesine yayıldığı gözlemlenebilir. Bazen ağrıların dalga dalga geldiği ve geçmesinin uzun sürdüğü görülebilir. Safra kesesinin bulunduğu yere baskı yapıldığında ağrının arttığı gözlemlenmektedir.
  • Safra kesesi iltihabına neden olan etkenler, yemeklerden sonra mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir.
  • İltihap nedeniyle meydana gelen ağrılar sebebiyle cilt renginde sararmalar görülebilir.
  • Bazı kişilerde bu rahatsızlık nedeniyle deride döküntüler meydana gelebilir.
  • Rahatsızlık, ağır ağır ortaya çıkabilir ve birkaç gün boyunca kendini hatırlatarak aynı belirtileri gösterebilir.

Safra kesesi iltihabının erken teşhis ve tedavisi, komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıktığında derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni